Day 21

Your favorite book and why?

Jeg har i mit liv efterhånden læst så mange bøger, at det er rimelig kompliceret at udpege én favorit, så jeg vil bare skrive om en af de bøger, som jeg har fundet, købt, blevet overrasket af og virkelig holder af.

En anderledes forside
Det drejer sig om bogen "Forfatningen" af Gemma Malley.
Jeg fandt den ved et tilfælde, da jeg gik rundt på et bogudsalg i København, mens jeg ventede på et tog. Jeg manglede noget at læse i til den 4 timer lange tur hjem til Jylland og jeg ledte efter en bog, som jeg lige nu ikke engang kan huske titlen på. Og dér, på en hylde, gemt lidt væk i et hjørne ser jeg denne bog. Forsiden er enkel, men titlen og bagsideteksten fanger mig og så koster den 25 kroner. Jeg tænker: "Hvad dælen, er den ikke god, så har jeg fået den billigt." Så jeg betaler for den og allerede inde på Hovedbanen begynder jeg at læse og jeg bliver fanget i bogens fantastiske science fiction univers.

I får lige en smagsprøve, som jeg har fundet online:
"Dagbogens skribent – og synsvinklen for størstedelen af bogen – er Anna, som ikke burde være i besiddelse af bogen. Hun er nemlig et Overskud, og Overskud har ingen rettigheder eller ejendele. Bogen foregår nemlig i en fremtid, der er ganske anderledes fra vores verden.
For lang tid siden fandt man hemmeligheden bag det, der angiveligt er evigt liv, og over hele verden holdt folk op med at blive ældre. Snart opdagede man dog også, at denne utopi lynhurtigt kunne udvikle sig til en voldsomt overbefolket verden, og der blev snart opstillet en meget enkel regel: man kan ikke få børn, hvis man vil være udødelig. Man kan blive afmeldt, men så følger barnet med den pris, der hedder en langsom død af alderdom, en ting, som er blevet næsten utænkelig. Børn født af forældre, som ikke af afmeldt langlivsstofferne, er jaget vildt, og når de bliver fanget, lukkes de inde på institutioner, hvor de lærer, at de er en forbrydelse mod Moder Natur selv.
Annas forældre var ikke afmeldt, og hun er nu på Grange Hall, hvor hun gør sit for at falde til, at gøre nytte, bare at være den mindste smule værd. Hun følger alle regler, falder aldrig for Fristelsen og gør alt, hvad forstanderinden Mrs. Pincent siger. Da hun første gang sætter pen til papiret i sin dagbog, ved hun godt, at det er et regelbrud – så meget desto værre fordi hun er præfekt – men det viser sig blot at være den første lille dråbe, før stormen begynder. Samtidig kommer et nyt Overskud ind på Grange Hall, Peter, og han har ikke tænkt sig at bøje sig for Mrs. Pincent. Han har heller ikke tænkt sig at føle sig som en afskyelighed, der ikke burde eksistere. Faktisk har han planer, og de involverer Anna."

Den kan være lidt svær at komme ind på, men jeg slugte mig igennem alle dens 264 sider på én og samme aften. Der står i dagen challenge at jeg skal skrive hvorfor at jeg har valgt netop denne bog, og simpelt som det er; den er anderledes, gribende og helt utrolig god ifølge mig.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar